off the record


off the record 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie)

zodanig dat het meegedeelde niet doorverteld of wereldkundig gemaakt wordt; met de bedoeling dat het meegedeelde geheimgehouden wordt en niet op enigerlei wijze gepubliceerd of anderszins officieel bekendgemaakt wordt; onder geheimhouding; in vertrouwen
Eenmaal ook in zelfstandig gebruik aangetroffen in de off the records.

Algemene voorbeelden


Inderdaad had de Gaulle de neiging om zijn woordvoerder als deurmat te gebruiken. Maar Peyrefitte moet een olifantshuid hebben gehad. Niet alleen kon hij een breuk met de pers voorkomen, maar hij wist ook - off the record natuurlijk - zijn baas aan het praten te krijgen.

NRC,

De weigering om de infrastructuur van de drugsbendes aan te pakken, verklaart ook waarom bijna elke Hollandse functionaris die hier een paar jaar als lid van de marine, douanerecherche, politie, marechaussee of magistratuur goedbetaald belast is met drugsbestrijding uiteindelijk gillend gefrustreerd de Antillen weer verlaat. Off the record, anders krijgen ze bonje met de Antilliaanse bewindslieden, kunnen ze haarfijn aangeven hoe eenvoudig het is om bijvoorbeeld de organisatoren van het koeriersnetwerk aan te pakken.

NRC,

Officieren van justitie schilderen off the record de contouren van gigantische misdaadorganisaties en roddelen over advocaten die "aan de coke zijn" of die anderszins chantabel zijn geworden voor misdadigers omdat ze zich te lang zwart hebben laten uitbetalen op hun Zwitserse bankrekening.

NRC,

'Maar je bent journalist', zei de bode. 'Is dat zo?' 'Ik ben verslaggever bij De Dag.' 'Als ik zeg: off the record, blijft het dan onder ons?' 'Zelfs journalisten hebben een erecode.'

Met voorbedachten rade, Henri Knap,

Er moet worden bezuinigd op managers bij de politie ten gunste van meer agenten. Politiebronnen, off the record: 'Borrelpraat. Geklets van een dronken aardbei, die geen benul heeft van waar hij over praat.'

BN/De Stem,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • compleet off the record

"Het spreekt vanzelf dat jijzelf nergens van weet, en begin vooral geen drukte te maken in je krant. Dit is een min of meer illegaal gesprek, kompleet off the record."

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

met werkwoord


  • off the record antwoord geven
  • off the record informatie geven

Na afloop konden er in de wandelgangen wel vragen worden gesteld maar meneer Saatchi zou alleen maar "off the record" antwoord geven: de informatie kon niet aan hem worden toegeschreven.

NRC,

Kris Naessens getuigde: "De pers kan best begrip opbrengen voor situaties waarin je niet (alle) informatie kan geven. Als de informatie die ze krijgt, maar correct is." Soms geeft de woordvoerster informatie 'off the record'. Dit blijkt elke keer een moeilijke evenwichtsoefening te zijn waarbij ze afweegt wat ze tegen wie zegt en op welk tijdstip. Onder andere in deze situaties is ze blij dat ze zo dichtbij het hoogste beslissingsniveau staat.

http://www.kortom.be/files/verslagTelenet.doc

  • off the record een mening geven
  • off the record een mening hebben

Hiddink had een pseudojournalist, die ook zaken deed met het bestuur, off the record zijn mening gegeven over Gerald Vanenburg en een aantal beleidsfouten van het college-Ruts.

NRC,

Kessler is dolgelukkig met een voetbalonbenul als baas en SC Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde, die off the record over alles en iedereen een mening heeft, houdt als lid van de raad van toezicht zijn mond.

http://vileague.viplanet.nl/vi/show/id=59381/listcontentid=53636/sc=1d77a0,

  • iets off the record onderschrijven
  • iets off the record toegeven

Volgens de Nationale Bank daalde het BBP in de loop van 1995 in het tweede en derde kwartaal waarna in het laatste kwartaal van vorig jaar een nulgroei werd gemeten. Dat wijst technisch geproken op een recessie, een analyse die bij voorbeeld ook vice-premier Herman Van Rompuy (CVP) maandagavond off the record onderschreef.

De Standaard,

De hoofdcommissaris voerde op de televisie aan dat een opgepakte verdachte "off the record" vaak veel meer delicten toegeeft dan de afzonderlijke zaak waarvoor hij is ingerekend.

NRC,

  • off the record nieuws verstrekken

Nieuws dat off the record (vertrouwelijk) is verstrekt, kan niet worden gepubliceerd, tenzij het door twee andere bronnen, waarvan liefst één on the record (openlijk) wordt bevestigd.

http://www.nrc.nl/krant/normen_en_waarden.html

  • iets off the record vragen

Aan één van die gerechtspsychiaters, een prof die artikels had gepubliceerd over de psychopathische moord, had hij eens off the record gevraagd, waarom hij zich blijkbaar zo interesseerde voor die heel aparte tak van de criminaliteit.

Drugs, Jef Geeraerts,

( Frequent gebruikt.)
  • iets off the record zeggen

Ideële organisaties moeten het in Amerika grotendeels van bedrijven hebben. Die kant dreigt het in Nederland ook op te gaan. De grote welzijnsorganisaties moeten zich ontwikkelen tot 'maatschappelijke ondernemingen' die niet alleen van de overheid maar ook op de markt de nodige fondsen binnenhalen. 'Waarbij geldt dat de te sponsoren doelen goed in de markt moeten liggen', zegt, off the record, een verantwoordelijke voor het sponsorbeleid van een grote onderneming.

http://www.groene.nl/1996/51_52/sb_markt.html,

Alhoewel voorzitter Roger Vanden Stock stelde dat de leden van de Profliga de (andermaal aangepaste) tekst van de C-licenties unaniem goedkeurden, blijft de oppositie tegen de onwettelijke tekst groeien. De meeste voorzitters hebben er hun buik van vol, zeggen ze off the record.

De Standaard,

Over de reden van zijn vertrek uit Portugal wil Valente alleen off the record iets zeggen. Hij vindt kortweg dat de buitenwereld immers niets te maken heeft met zijn privé-leven.

NRC,

  • off the record zijn
  • even off the record zijn

Als je een politicus interviewt of iemand die gewend is met de media om te gaan, dan weet je allebei heel goed wat de spelregels zijn: gezegd is gezegd. Verder kan de context van belang zijn, of iets is off the record, of men vindt dat je het gezegde te kort door de bocht samenvat. Maar met 'gewone mensen' is het veel lastiger.

http://villa.intermax.nl/journalist/numm/numm_center_jo22.29903.html

'Dergelijke oudemannenpraat klinkt als muziek in de oren van het Belgische patronaat,' onderbrak hij, 'maar als je 't mij vraagt, lijdt de laatste generatie aan één kwaal: gebrek aan passie. Dat was even off the record.'

Drugs, Jef Geeraerts,

Maar de commissievergadering bood meer. Het aanleggen van een aarden dam tussen Coupure 't Zakske en Mortier biedt inderdaad kansen tot natuurherstel én intensieve visserij maar is inderdaad een schoolvoorbeeld van natuurversnippering [...]! Of dat bezwaar van het, aan de Rijt gebouwde OCMW dat er geen bomen mogen geplant worden voor hun vensters wegens ontstentenis van het mooie meersbeeld. Dat de hier uitgespaarde bomen mogen verwerkt worden in het weelderige groenscherm dat binnenkort gaat opgetrokken worden rondom het nieuwe containerpark Trompet, maar dit is even off the record.

http://www.zwvlkoepel.be/klimop2003-1.htm,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen